Dagens bikt

Jag är shopaholic. Inte långt därifrån i alla fall. Har registrerat ett visst beteende hos mig själv som faktiskt är lite skrämmande. Jag ser mig själv som en ganska sparsam person. Jag jämför alltid priserna i mataffären. Går till LIDL istället för ICA och vet exakt vad en liter mjölk kostar. När jag går ut och äter så väljer jag nästan alltid det billigaste på menyn. Jag köper öl istället för drinkar när ja går ut för att det är billigare (fast ja inte ens gillar öl). Jag gillar att hitta billiga smarta lösningar på problem tex. att planka in på friskis och svettis, använda reducerat kort på SL, handla second hand och jag älskar ordet REA! Jag har en billig gammal mobil istället för en ny. Jag köper smink på H&M och skulle aldrig drömma om att köpa en mascara eller en hårinpackning för 300 kronor. Med andra ord. Jag har inte speciellt dyra vanor och jag är verkligen inte snobbig. Detta beror nog dels på att jag varit student och bara haft extrajobb sen gymnasiet och aldrig fått ut nån ordentlig lön och dels för att min pappa är så extremt jävla snål. Han har lärt mig det här med att jämföra. Det är lite en hobby han har och han älskar att diskutera prisskillnaden på grönsakerna på Willys kontra dem på torget i skärholmen.

Nu till mitt problem. Trots min genetiska snålhet och studentekonomi så ÄLSKAR jag att köpa saker. Älskar känslan av att ha på mig ett nytt plagg, måla läpparna med ett nytt läppglans, bädda sängen med nyköpta lakan, tända ett nyinhandlat dofljus, packa upp de nya skorna från kartongen osv. Den här känslan av NYTT. Ofta pågår ett krig inom mig där den förnuftiga rösten säger åt mig att jag inte behöver ytterligare ett linne och att jag redan har rensat ut sopsäckar av kläder för att jag helt enkelt inte får plats med allt hemma. Och samtidigt den lilla djävulsrösten som säger - Jo men tänk vad fin jag kommer känna mig imorgon i skolan. Jag har faktiskt inget linne som ser ut exakt så här och man får alltid användning av ett snyggt linne. Det kostat ju bara 150 spänn.. .

Jag jobbar ofta sent och därför har oftast affärerna stängt när jag åker hem, men ibland kliar det i fingrarna efter att köpa något. Då brukar jag smita in i mataffären på väg hem och gå på jakt efter något. Det kan vara allt från en film, ett doftljus, schampo eller hårspray. Något som jag kan UNNA mig. Har även börjat köpa blommor regelbundet som jag ställer fram i en vas hemma. Väntar nästan på att dom ska vissna så att jag kan köpa nya. 

När jag åkte in till stan i fredags för att köpa nya gympaskor (det behövde jag faktiskt!) så bestämde jag mig för att gå in på H&M och köpa ett eller två träningslinnen också. Jag märkte hur min puls steg i takt med att jag gick förbi väskorna, smyckena, kläderna... Jag kände adrenalinet pumpa. Till slut kunde ja inte hejda mig. Så jag tog med så mycket kläder in i provhytten som ja kunde bära, och började prova. Samtidigt som förnuftiga rösten malde - Lägg tillbaka de där nu. Du var här för att köpa ett träningslinne inte shoppa klänningar, byxor och underkläder! Skärp dig!

Jag hade en riktig kamp med mig själv där inne tills jag slutligen fick kompromissa med förnuftiga rösten och djävulen och det hela slutade med tre träningslinnen och två par trosor.

Jag undrar hur vanligt detta beteende är och hur ja ska komma ur det, för samtidigt vet jag att det är moraliskt fel att bara köpa köpa köpa när människor svälter i världen. Och det är omiljövänligt. Dessutom försvinner chansen att kunna lägga undan lite lön och sen göra nåt kul. På riktigt. Det enda jag kan försvara mig med är att jag alltid betalar mina räkningar så fort ja fått min lön och att jag aldrig tagit något sms-lån eller liknande. 

Pratade om detta med en vän idag och vi kom fram till att vi antagligen skulle klara oss i ett helt år om vi använde alla kläder vi har utan att behöva använda samma plagg två gånger. En liten tankeställare.


Vinden har vänt

Har verkligen varit dålig på att skriva på senaste tiden. Det har hänt så mycket, och dagarna fösvinner så fort! Har nu gått på Tollare folkhögskola i två veckor. Måste säga att jag älskar upplägget med folkhögskola och vill rekomendera det till alla som inte tycker att föreläsningar och att plöja i böcker är det bästa sättet att lära sig något på. Vi har långa skoldagar, där vi äter frukost och lunch tillsammans. Vi varvar lärarledda lektioner, med besök i tex. tingsrätten, utställningar, teater, politiska debatter, m.m. och arbetar även självständigt i skolan. Just nu skriver vi ett kriminalreportage och sedan ska vi fota och skriva till ett samhällsreportage. En dag i veckan har vi praktik på en tidning och jag har lyckats fixa en praktikplats på tidningen "må bra". Kommer att hjälpa dem med research och även skriva en hel del själv verkar det som. Jag är så otroligt glad över att efter år av förvirring och allmän livskris, äntligen hittat något som jag älskar att göra. Det är ganska mycket nu med tanke på att jag dessutom ska fortsätta som barnflicka åt min familj 2-3 kvällar i veckan, men jag vill inte sluta där! Jag älskar ju ungarna. Har kommit in i familjen och varit med på födelsedagar, uppvisningar, skolstarter, balett och kör.. Blivit mer än ett jobb. Sen är jag ju även kontakperson åt en jättehärlig kille, och jag ska börja i min nya teatergrupp på måndag. På det ska jag försöka hinna med nån form av engagemang i maskrsobarn, träning och egen tid. Måste dessutom läsa extra i skolan pga. att jag har gått ett år mindre än de andra. Fan nu blev jag stressad bara av att skriva detta.

Men jag är glad i alla fall. Hellre för mycket än för lite ( att vara arbetslös är verkligen inget jag vill tillbaka till ) och så länge man har kul under tiden så fixar man nog det mesta!

Sen är jag glad för en annan sak också. Men det kan jag nog inte dela med mig av .... Men ja.. fyfan vad bra det är. ♥

idag gjorde jag en galen grej. Jag svarade på en annons på blocket om en kattunge. Det är en underbar svart liten sak och jag har ju funderat på detta i ett helt år. Snart kanske jag har en liten inneboende.

Nu ska jag iväg och träna, plugga hemifrån och sen är det fredagsmys på kontoret med maskrosbarn. På kungsklippan. Kom dit och häng alla som har lust! Imorgon bär det av till Grinda med alla ledarna för en utvärderingshelg. Det ska bli roligt att träffa alla igen, alla ni som känner mig på ett speciellt sätt.

Ska försöka skriva lite oftare och kanske om lite roligare saker än hur min kalender ser ut just nu... Vad vill ni läsa om?
Puss


RSS 2.0